Situada a la plana al·luvial del riu Palància, la història de Sagunt està íntimament lligada a la seua generosa orografia i una idíl·lica ubicació que fa que siga lloc de pas de cultures al llarg de la història. Amb més de 2.000 anys d’història, va ser l’escenari d’escalonades batalles per controlar un estratègic punt de control i centre del trànsit comercial marítim.

Banyat per les aigües del Mediterrani, el port de Sagunt va ser l’entrada a la península ibèrica d’històriques civilitzacions que van deixar la seua petjada arquitectònica, cultural i econòmica al territori. En l’actualitat i potenciat amb el desenvolupat industrial del nucli del Port de Sagunt al començament de segle, la ciutat és un dels principals centres econòmics de la Comunitat Valenciana i actua com a punt intermodal que connecta el trànsit marítim amb els centres econòmics de Catalunya, Madrid i la puixant vall de l’Ebre.

Enclavada entre Barcelona i València, el seu pes demogràfic i econòmic és una ciutat clau en la jerarquia i equilibri del sistema policèntric de l’Arc Mediterrani espanyol. Comunicada per carretera a través de l’autopista A7 i per ferrocarril, la ciutat es troba a menys de mitja hora de València i a menys de quatre hores de Barcelona. De la mateixa manera, la connexió mitjançant l’autopista A3 i el ferrocarril connecten la ciutat amb Madrid en menys de tres hores. Tot això fa que siga un lloc privilegiat tant per a la ubicació d’empreses com per a establir residència i impregnar-se de la seua cultura i enorme patrimoni històric.

Sagunt és una de les ciutats amb més història d’Espanya i això es percep als seus carrers i en les seues gents. L’herència del pas d’ibers, romans, cartaginesos, àrabs i jueus és als seus carrers, als seus edificis i en el caràcter d’una població multicultural i oberta al món. D’entre les joies que posseeix Sagunt destaca per damunt de totes l’impressionant Castell romà, fortalesa de la ciutat i espectador de les lluites històriques pel control de l’urbs. Al costat d’ell, el Teatre Romà és referent nacional per la seua riquesa arquitectònica i per convertir-se cada estiu en la llar del prestigiós festival cultural “Sagunt a Escena”, on actuen les principals companyies de teatre clàssic i artistes de reconegut prestigi nacional i internacional.

De la seua història mil·lenària a un passat recent, Sagunt té multitud de manifestacions artístiques i patrimonials producte del seu singular desenvolupament. L’arribada de l’empresa Alts Forns del Mediterrani desenvolupà una potent indústria siderúrgica que va canviar la morfologia urbana desenvolupant el nucli del Port de Sagunt. Coneguda com la “Ciutat de l’Acer”, aquest nucli reuneix un important catàleg de béns d’interés cultural que té en l’Alt Forn (un dels escassos que manté un alt nivell de conservació a Espanya) el seu monument més emblemàtic.

Una valuosa herència antròpica que completa i revaloritza l’extraordinària riquesa natural que posseeix el nostre territori. I és que Sagunt també és naturalesa gràcies a les múltiples rutes senderistes que es poden gaudir a les serres Calderona i Espadà, la varietat de flora i fauna que recullen les seues marjals i la qualitat dels seus 13 quilòmetres de platges d’arena fina.

Geografia física i humana converteixen Sagunt en un lloc idíl·lic que els convide a conéixer sabedor que tot aquell que ens visita acaba quedant-se i enriquint la nostra història amb el seu propi llegat.